Matlaging uten egg

 Å bake uten egg
Egg har egenskaper som er viktige for gode bakverk. Det har god bindeevne og bidrar til heving. En eggerstatning kan kjøpes i helsekost, men mange ganger kan økt mengde bakepulver være en god erstatning. Dersom du skal prøve deg fram med baking uten egg, kan det være nyttig å kjenne til en tommelfingerregel.

  • Når du heller røren i formen skal den flyte sakte utover. Røren skal ikke være så tynn at den renner , eller så tykk at den må skyves utover i formen. Tilsett væske eller mel etter behov.
  • Spray med vann eller formfett på bakverk. Det erstatter pensling med egg
  • Bruk frukt eller grønnsaker i kakebakst for å få en saftig og smakfull deig.
  • Del kakebunnen i to og dynk med litt søtet væske, evnt fyll, for å få et saftigere resultat

Maizenna
God bideevne, kan erstatte egg i pannekaker, vafler eller lignende          

Maismel                              
Gir fin farge i f.eks pannekakerøra eller gratengen

Potetmel                             
God bindeevne, kan erstatte egg i pannekaker, vafler og lignende

Eggerstatningspulver       
1 ts erstatter 1 egg. Piskes ut i litt vann før bruk. Inneholde mais og potet-kan kjøpes i helsekostforretninger

Bakepulver                          
1 ss erstatter 1 egg

Soyamel                               
1 ss erstatter 1 egg

Agar Agar                             
Vegetabilsk stivelsesmiddel

Hornsalt/hjortetakksalt       
Hevingsmiddel som gir sprøtt bakverk

Natron                                  
Hevingsmiddel, krever syrnede produkter som hvitvinseddik, yoghurt / kultur- og kefirmelk. 

Formfett                                  
Sprayes på bakverk i stedet for pensling med egg

Farris
Kan brukes i vafler og pannekaker. Kullsyren gjør produktet luftigere. Kan også tilsettes farseprodukter som karbonader og kjøttpudding                                   

Eggfri majones                      
Bland med rømme / melkefri rømme og du får en god dressing

Les mer om eggallergi

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com