Pinnekjøtt
Pinnekjøtt
Ingen jul uten pinnekjøtt! Jeg synes kålrotstappen smaker utmerket også uten fløte. Det finnes gode melkefrie fløteerstatninger, men med litt av kraften grønnsakene er kokt i, i tillegg til kraften fra pinnekjøttet blir kålrotstappen minst like god. Gilde selger "god og mager" pølser som er uten gluten og melk. Mange reagerer på rå epler, men når de er varmebehandlet, som i denne kålrotstappen, tåles det av de fleste. Foto og oppskrift fra mat.no
Share |

Dette trenger du

6 porsjoner
400 g pinnekjøtt pr. person

Kålrabistappe
1 kg kålrot
(1 stk. eple)
4 stk. gulrot
1 dl fløte som tåles 
2 ts muskatblomme
1 ts salt

Slik gjør du

Beregn ca 350-400 g pr pors. 

Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2 timer). Pass på så det ikke koker tørt.

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene. 

Kålrabistappe
Skrell og skjær grønnsakene i like store biter, kokes møre før du har i eplebitene. Hell av vannet og mos bitene med et mosejern eller bruk en foodprosesor eller en stavmikser. Varm det hele med matfløten(eller kraft) smak til med salt og pepper og revet muskatnøtt.

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com