Kjøttkaker
Kjøttkaker
Ingenting er som " mors kjøttkaker". Det tar ikke lang tid å lage kjøttkaker fra bunn, og de er kjempegode ! En gang i mellom er det jo lov til å jukse litt. Prøv Gilde sine "god og mager kjøttkaker". De er produsert uten melk, soya , gluten og egg. Toro har en brun saus i "kok og kjøl serien" for storkjøkken. Den kan brukes av deg med cøliaki og/eller melkeallergi. Pulveret blandes med vann og kokes i 2 minutter.
Share |

Dette trenger du

400 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1 ½ dl vann
2 ss melkefri margarin eller olje til steking
6 dl vann
1 stk. kjøttbuljongterning

Brun saus
4 dl oksekraft eller sjy
2ss hvetemel eller glutenfritt mel
1 dl vann
1/4 ts salt
3 dråper sukkerkulør

Slik gjør du

1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene (unntatt vann og buljong) i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin.

Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med vann, litt av gangen.

2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.

3. Stek kakene i middels varm panne i ca. 5 min. på hver side til de har fått en fin bruning.

4. Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning, og la dem trekke i ca. 10 minutter, eller ha kakene rett over i brun saus.


Brun saus

1. Lag jevning ved å blande mel og vann i et tett glass eller mikromikser og bland/rist det til det er klumpefritt.

2. Kok opp kraft eller sjy og hell i jevningen i en tynn stråle. Rør hele tiden så det ikke blir klumper. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke ca. 5 minutter.

3. Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt og eventuelt annet krydder. Brune sauser passer best til stekt kjøtt og stekte fiskekaker.

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com