Festkledde boller
Festkledde boller
Boller med melis og seigmenn er stort sett alltid populært, både hos barn og hos unge. Ekstra kos til en spesiell anledning. Foto/oppskrift; opplysningskontoret for brød og korn
Share |

Dette trenger du

Boller, 24 stk, (mat.no)
6 dl melk som tåles
150 g smør eller melkefri margarin
1 pk. gjær
1,5 dl sukker
2 ts malt kardemomme
1 kg hvetemel
ca. 1 dl rosiner
melisglasur og seigmenn til pynt

Tips: Dersom du ikke kan bruke vanlig melk er havremelk et godt alternativ, den smaker temmelig likt vanlig kumelk. Dersom du bruker melange margarin uten salt og melk må du tilsette litt salt for å unngå en litt "tam" smak

Boller uten gluten (10 stk)
25 g gjær
75 g smør eller melkefri margarin
2 1/2 dl melk som tåles
2 ts fiberhusk
1 dl sukker
1 krm salt
1 ts kardemomme
1 egg (dersom det tåles)
8 dl glutenfri melmiks, fin
1 ts bakepulver

Slik gjør du

Smelt smøret/margarinen og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.

Del deigen i 24 like store deler. Ha i rosiner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving i ca. 20-30 minutter.

Stek bollene midt i ovnen ved 225 °C i 5-10 min. Avkjøles på rist. Smør på melisglasur og pynt med seigmenn.

Glutenfrie boller
Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smøret/margarinen, ha i melken og varm til 37C.Bland i fiberhusken som skal stå og svelle i 10 minutter.

Rør i sukker, salt, kardemomme og egg. Bland sammen bakepulver og melmiks og hell i væsken. Arbeid deigen godt sammen i en kjøkkenmaskin. Dekk med plast. La deigen heve i 30 minutter.

Dryss melmiks på bordet og hendene og elt deigen. Formes til 10 boller som settes på stekeplate. Heves under klede i ytterligere 45 minutter. Stekes midt i ovnen på 225 C i ca 10 min. Avkjøles på rist. Smør på melisglasur og pynt med seigmenn

Skriv ut
Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com