Tilbake

Nye allergier vil ramme Danmark

Globalisering og endrede kostvaner gir Danskene nye allergier, uttaller professor og overlege Carsten Bindslev-Jensen fra Allergisenteret ved Odense universitetsklinikk.  

brød

 

Endrede kostvaner

Globalisering og endrede kostvaner gir danskene nye allergier. Flere og flere blir overfølsomme mot peanøtter, valmuefrø, sesam, fullkorn, solsikkekjerner og proteinproduktet Lupin som brukes som erstatning i mel i bearbeidede matvarer. Det høres umiddelbart helt logisk ut. At de matvarer en spiser mye av i et land også vil gi allergi. I Kina og Japan er ris og soya typiske allergener, i USA er det peanøtter, i Danmark melk og fisk, mens Spania har fersken og tomater som klassiske allergener. Her hjemme er kumelk noe av det første barn møter, i tillegg til at vi spiser en del fisk og egg.

 

"McDonaliseringen"

Det er ingen entydig forklaring på hvorfor folk unngår å få allergi for bestemte matvarer i bestemte land, men det henger bl.a. sammen med de matvarer man bruker mye. På denne måten blir matallergi delvis kulturbestemt, sier Carsten Bindslev-Jensen fra Allergisenteret ved Odense Universitetssykehus. Han utdyper at globaliseringen og industrialiseringen også setter sitt tydelige preg på hva danskene blir allergisk for, og vurderer at ca 7 % av den danske befolkning lider av allergi. "McDonaliseringen" kaller professoren det, og tendensen er klar: Jo mer vi spiser av bestemte matvarer, jo større er potensialet for å utvikle allergi

 

Nye allergier

Tidligere var det først og fremst amerikanerne som var allergiske mot peanøtter. For 30 år siden fantes det ikke peanøttallergi i Danmark, mens tallet i dag er stigende. Man har også funnet ut at flere av peanøttallergikerne også reagerer på Lupin som brukes som billig erstatning for mel og soya i bearbeidede matvarer.

 

Restaurantbransjen

Professor Bindslev-Jensen ser gjerne at EU kommisjonens forslag om at alle restauranter skal opplyse om allergener på menyen, Slik som man gjør i Tyskland. Dette er restaurantbransjen skeptiske til, mens Astma og allergiforbundet er begeistret for tanken.

 

Allergiregister

Selv om alle med allergi blir registrert når de testes positivt hos legen, er det vanskelig å få et rettferdig bilde av allergiproblemets omfang. Det ville vært flott med et allergiregister for å få en bedre dokumentasjon av problemet her hjemme. Det vil også være til hjelp i matvarebransjen, så den lettere kan tilpasse produkter til folk med allergi, sier Betina Hjort, rådgivningssjef i Astma og Allergiforbundet i Danmark. For matvareindustrien vil det være svært interessant om det er 1 eller 7 % av befolkningen som lider av allergi for f eks nøtter. Denne kunnskapen er det svært vanskelig å få tak i, og det er heller ikke alle som er registrert.

 

kilde : Louise Lykke, Børsen-fødevaresundhed

 

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com