Erstatning for melk, rømme, fløte etc. ved Melkeallergi

Erstatning for melk

  • Soyamelk (normal, vanilje, jordbær og sjokoladesmak)
  • Havremelk
  • Rismelk (inneholder lite næringsstoffer, og er derfor ingen god erstatning for melk)
  • Barn med påvist melkeallergi får melk på blå resept. f.eks Prosobe, Nutramigen, Pepdite, Profylac, Neocate

 

Erstatning for yoghurt

  • Soyayoghurt. Det finnes flere smaksvarianter å velge mellom. Kan kjøpes i større matbutikker og helsekost.

 

Erstatning for rømme

  • Sour supreme soyarømme

 

Erstatning for margarin / smør

  • Soft spesial plantemargarin uten melk og soya (blå pakke)
  • Melange uten salt og melk
  • Organic margarin
  • Nutana plantemargarin

 

Erstatning for kremfløte

  • Odense Erlet, laget av palmekjerneolje. Kan vispes stiv. Tilsett melis, vaniljesukker og litt salt. Pisk lenge for å få et luftig resultat. Brukes til is, bøtkakefyll el.l. Kan være vanskelig å få tak i, bestillingsvare
  • Soyatoo. Laget på soya, kokos og palmefett. 
  • Soyatoo Whip. Ferdig soya krem på flaske
  • GoGreen Visp. Er laget av havre, kan ikke brukes av cøliakere. 1 pakke gir ca 2 dl ferdig vispet krem
  • Alpro Soya Airy & Creamy, kan vispes stiv, fin konsistens, 1 pakke gir ca 4 dl ferdig vispet krem. Lurt å tilsette ekte vanilje for enda bedre smak.
  • Tine laktosefri kremfløte, kan brukes av laktoseintolerante, men ikke melkeallergikere. God holdbarhet. Gir litt søtere smak enn vanlig kremfløte
Erstatning for fløte som ikke skal vispes stiv
  • Oatly imat havrefløte. Er laget av havre.  Kan ikke brukes av cøliakere.  Kan tilsettes gelantinplater for stivere konsistens. God smak!
  • Granosa soyacreem
  • Provamel Soya Cuisine
  • GoGreen mat/minimat. Er laget på "uren" havre, kan ikke brukes av cøliakere
  • Alpro Soya 17 % fløteerstatning (kan tilsettes gelantin for stivere konsistens)Mild god smak

 

Erstatning for ost

  • Soya ost
  • Tofutti fast og krem soyaost
  • Streich smøreost / kremost
  • Tartex pate smøreost
  • Knust potetgull kan has over pizzaen / lasagnen noen minutter før den er ferdig
  • Melkefritt potetmospulver kan strøs over pizzaen / lasagnen. Smaker lite, men ser ut som ost.

 

Erstatning for kakefyll

  • Freia vanilje og rom kakefyll er uten melk. Kan blandes med melk som tåles. Kakefyllet blir ikke like luftig med "alternativ" melk
  • Visp Odense Erlet med vaniljesukker og melis. Visp lenge for å få et godt resultat. Kan smakes til med O'boy, syltetøy, bær etc. Ha i ørlite salt for å ta bort "jernsmaken"

 

Erstatning for vaniljesaus

  • GoGreen ferdig vaniljesaus (kan ikke brukes av cøliakere)
  • Oatly ferdig vaniljesaus (er laget av ren havre, kan derfor brukes av cøliakere)
  • Freia vaniljesauspulver blandes med melk eller fløteerstatning som tåles.

 

Pølser

  • Gildes god og magerpølser er uten melk og gluten
  • Flere pølsemakere lager melkefrie pølser. Forhør deg hos slakteren.

 

Leverpostei

  • Gildes god og mager leverpostei er uten melk og gluten.

 

Sjokolade

  • Minde Mokka
  • Minde blokksjokolade
  • Nidar boccasjokolade
  • Odense Møørk kakao sjokolade  
  • Helios sjokolade
  • Plamil sjokolade
  • enkelte typer mørk kokesjokolade

 

Merk! Listene er ikke fullstendige. Det er viktig å lese innholdsfortegnelsen nøye!

Hva er melkeallergi

Allergikokken baker kake sammen med Wenche på Frokost TV

 

 

Allergikokken baker bløtkake uten egg og melk på frokost TV mandag 13.mai. Sukkerbrødbunnen hever flott, til tross for at den er helt uten egg. I stedet for kremfløte lager vi en vaniljekrem og en soyakrem.

 

Og her er oppskriften 

 

Vil du vite mer om erstatningsprodukter for de som ikke skal ha melk? Les mer her

Og her er tips dersom du har en eggallergiker i huset

 

 

 

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com