Fiskeallergi

Fisk er et kraftig allergen
Allergi mot fisk hører til de aller sinteste formene for allergi. Vanligvis gir det kraftig utslag, og mange blir dårlige av ytterst små mengder. I Norge er de fleste fiskeallergikere allergiske mot torsk og lignende fiskesorter, og omtrent halvparten av dem reagerer på all slags annen fisk også. Noen tåler laks, ørret og ferskvannsfisk, og noen tåler makrell, flatfisk eller sild selv om de er allergiske mot dypvannsfisk, som f.eks torsk. De allergifremkallende stoffene i fisken er for det meste i fiskekjøttet og i mindre grad i lever og rogn. Derfor kan endel med fikeallergi tåle kaviar, lever og rogn.

Histamin
Noen blir dårlige bare av uer. De er kanskje ikke allergiske, men reagerer fordi uer kan gi opphopning av histamin i kroppen. Husk at fiskemat ofte kan inneholde uer !

Hvilke produkter bør man unnvære
Les innholdsfortegnelsene nøye, enkelte ganger kan det skjule seg fisk i mat en ikke forventer seg å finne det. Det kan bl a finnes i leverpostei og kjøttretter som smakssettes med ansjos, sauser, buljonger, asiatisk mat og i enkelte margariner

Oppvarming av fisk
Stoffene som utløser den allergiske reaksjonen endres ikke etter koking og steking. Allergireaksjonene kan hos enkelte utløses av fiskedamp. Enkelte kan være så allergiske at de ikke kan være i et rom der fisk serveres

Tran
Tran er renset for protein, slik at fiskeallergikere tåler dette. Anbefales!  For oss som tåler fisk er det viktig å være klar over at  fisk reduserer allergirisikoen med 30 -40 % dersom en spiser dette en gang i uken.

Mat som inneholder fisk

Les om skalldyrsallergi

Allergikokken AS. Hilde Brenne Rugås, Øvre Stokkavei 19, 4023 Stavanger. Tlf 926 66 486 hilde.rugaas@gmail.com